Galenskaper

Igår bröt det ut kravaller i Salta. Man rånade och förstörde och butiksägarna stängde och försökte skydda sin butik. Ett femhundratal poliser var i farten i centrum för att försöka sätta stopp för våldsamheterna. Anledningen till upploppet är att det utbrutit polisstrejk i flera provinser i Argentina. I Salta strejkar inte polisen men folk tyckte uppenbarligen att det var läge att hålla igång när nu liknande och värre saker sker i många andra provinser. De som nu protesterar genom våldsamheterna tycks inte vara "de vanliga" tjuvarna utan "vanligare" folk med politiska motiv framför de ekonomiska. Jag har ju nosat en del på orättvisor och galenskaper här i tidigare men jag tänkte ta tillfället i akt och prata lite mer om orsaker till missnöje hos folket här.

Inflationen i Argentina och konsekvenserna den får på löner och växlingskurser är ett stort svårlöst problem som inte blir enklare av att regeringen förnekar att den finns. Jag tror den officiella inflationen ligger runt 10% vilket i och för sig är högt men den reella inflationen beräknas ligga på närmare 30%. Som jämförelse siktar riksbanken i Sverige på en årlig inflation på 2%. Att regeringen inte erkänner den egentliga inflationen gör att lönerna får ännu svårare att hänga med i utvecklingen. Om dina pesos förlorar 30% i värde varje år och du inte får någon löneökning kan du själv tänka vad som blir konsekvensen. Det är inte så konstigt att det finns visst missnöje. Som exempel på inflationen har en påse Hierba (bladen till mate, deras teliknande traditionella dryck) stigit från 9 pesos för en månad sedan för att nu senast kosta 15 pesos. Priset på en baguette ligger ungefär 10% högre nu än första gången jag handlade för tre månader sedan och priset på juicepulvret som används flitigt för att förbereda Jugo har ökat med minst 50% sen vi kom hit. Vi har knappt handlat jugo till samma pris två gånger.

Jorge berättade också en del andra galenskaper när vi drack mate idag. T.ex. finns det flytande kasinon i Buenos Aires som inte betalar skatt och tycks komma undan med det för att de "inte står på argentinsk mark". Han berättade också att mamma Gonzales som lärare anställd av staten får halva lönen svart. Därmed grundas hennes pension osv. på hälften av vad hon egentligen tjänar vilket leder till uppenbara problem. Att svarta löner var ett stort problem här kände jag till men att även statens lärare får svart lön var en nyhet för min del. Jorge berättade att det finns ett talesätt här som lyder ungefär "den som tillsätter lagen bryter den".

Förra veckan stängde kommunen av vattnet i vår del av stan i ungefär ett dygn. Oftast brukar de tydligen förvarna innan men denna gång var det en överraskning. Den antagna anledningen är att det var dags att fylla på kommunens pooler så de är redo när skolorna slutar och folk vill bada.

Från ett kaos till ett annat så var det i lördags genrep inför musikcaféet/middagen på fredag. Där är tanken att alla gitarr och trumelever ska få spela upp sina låtar ackompanjerade av ett komp som jag delvis ingår i. Det sorgliga var dock att kompet inte övat en gång innan genrepet med barnen där varje barn fick 10-15 minuter med sin låt. Detta gick förstås ut över barnen och flera av barnen som egentligen kunde sina låtar fick dem stympade för att kompet inte kunde sätta grejerna tillräckligt tajt. Ruggigt tråkigt och i flera fall tycker jag det varit bättre att låta barnen spela själva till sång än att korta av allting på grund av att trummisen inte lyssnat in sig på låtarna.En annan tråkighet är att jag nu åter tycks ha fått en inflammation i knäet. Högst ovälkommen är den och jag hoppas den blir kortvarig för nu ilar det hela tiden mer eller mindre och jag går så lite som möjligt.

Jag tar och avslutar med de goda nyheterna. Jag hann över på klätterklubben förra veckan innan knäet blev som värst. Det var över en månad sedan sist så det var fantastiskt att få klättra lite igen. I torsdags klättrade jag oväntat bra och jag blev inkluderad i hänget på klubben på ett sätt som jag inte blivit tidigare. Om prestationen ledde till inkluderingen låter jag vara osagt men det är klart att det är enklare att komma nära varandra om man kan köra samma leder.

En annan trevlighet som nog får avsluta inlägget var att vi gått på marknad flera gånger förra veckan. I helgen ledde det oss till en burk hemmagjord blåbärssylt som vi inte kunde motstå att testa. Den var fruktansvärd och inte ätbar men den förde i alla fall det goda med sig att vi tillbringade en trevlig kväll tillsammans med pannkaka och äppelpaj. Det smakade smaskens och det gjorde även palten jag fick till igår. 
Förresten. En sak till. Igår hängde vi hos familjen Gonzales vars far är pastor och historielärare och bjöd på en liten föreläsning om vårt grannland Finland. En ögonöppnare för vår del var hur mycket större vikt han la vid Finland i sin historiska redogörelse än Sverige. För honom var Sverige nästan en struntsak i den industriella utvecklingen jämfört med Finland (och då inte bara för att han är en riktig skojare som gärna drivit med oss). Vi gick därifrån och undrade om vår förvåning över hans vurm för Finland sa mer om vår relation till Finland än hans föreläsning i sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar